3 tips til at vælge den rigtige brødkniv
En brødkniv er ikke bare en brødkniv. Du kan få mange forskellige slags, og det handler om at vælge den rigtige. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gå efter, følger her en række tips til, hvordan du vælger den helt rigtige brødkniv, der opfylder dit behov.
Der findes mange forskellige former for knive – japanske kokkeknive, steakknive, grøntsagsknive og brødknive er blot et par af dem. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige kniv til den skæreopgave, du skal udføre.
Du kan få gode all-round knive, som kan klare de fleste skæreopgaver, men hvis du skal skære i brød, er det vigtigt, at du bruger en brødkniv, der er egnet til formålet. Herunder kan du læse mere om, hvordan du vælger den rigtige brødkniv.
Den billigste er ikke altid den bedste
Du kan få brødknive i de fleste supermarkeder, og de fungerer da også udmærket til deres formål. Til gengæld er det ikke sikkert, at de bliver ved med det, da de ofte er fremstillet af et materiale, som ikke har den rigtige hårdhed.
Når du researcher omkring brødknive og knive generelt, vil du hurtigt finde ud af, at det er essentielt, at stålet har en ordentlig hårdhed. Jo hårde stålet er, desto lettere vil det være at skære med kniven, men det er ikke det eneste – den er også nemmere at vedligeholde.
Brødknive med en solid hårdhed i stålet er dyrere end de modeller, som ikke har en lige så stærk hårdhed. Du bør derfor gøre op med dig selv, hvad du primært går efter. Er det den laveste pris, eller den bedste brødkniv som skal skære brødet du putter i din brødkurv?
Vælg en brødkniv, der er nem at vedligeholde
Du bør vælge en brødkniv, som er nemt at vedligeholde. Det betyder, at du ikke skal slibe den nær så ofte, fordi den bliver ved med at holde sin hårdhed. Du skal derfor gå efter en brødkniv, som du ikke skal slibe ofte, hvis du vil have den nemmeste løsning.
Det kan betale sig at besøge en butik eller webshop, som sælger brødknive af høj kvalitet, hvis den ikke skal slibes ofte. Dem sælger de typisk ikke i de lokale supermarkeder, da de typisk er af svingende kvalitet. Du bør derfor ofre lidt flere penge, hvis du vil have en brødkniv, som er nem at vedligeholde.
Sådan vedligeholder du din brødkniv
Det er en god idé at slibe din brødkniv minimum én gang om året. Du kan enten slibe den selv eller få det gjort hos en professionel knivsliber. Vær opmærksom på, at tænderne på en brødkniv slibes ned, hvilket kan gøre den sløvere end før.
En professionel knivsliber sliber nye tænder i brødkniven, så den bliver ved med at kunne skære optimalt. Det er vanskeligt at gøre på egen hånd, medmindre du har erfaring med det. Du bør derfor overveje en professionel knivsliber, hvis du vil være på den sikre side.